RockStation

HOCUSPONY – ABRAKADARA (2024)

Elgarázsolás

2024. április 19. - Sweet Melancholy

428491476_18010112567243155_4284455065170802982_n.jpg

A Hocuspony már 5 éve létező formáció, akik rendszeresen csapatnak a budapesti éjszakában és a különböző hazai zenei fesztiválok stabil fellépőinek számítanak. Melegítettek már be a teljesség igénye nélkül például a Bohemian Betyarsnak, a Frank Palermonak vagy a Carson Comanak. A 2023-as Magyar Klipszemléről két díjat is bezsebeltek bemutatkozó klipjeikkel, illetve a Kikeltető inkubátor programján a többszáz jelentkező közül a legjobb 16 közé sorolták őket, szóval számomra ígéretesnek tűnik a csapat.

Az eddig egy EP-vel büszkélkedő négyes, idén március végén Abrakadara címen kiadta első nagylemezét, amivel az Akvárium Klub KisHalljában élőben meg is kínálták a közönséget.

A stoner-garázs-rock stílusban megírt dalokat bátran, magyar nyelven szólaltatják meg. Az azért érződik, hogy a srácok nem csiszolgatják fényesre és bonyolultra a dalszövegeket, de ennél a műfajnál talán annyira nem is „elvárás”.

A kicsit több, mint fél órás nagylemezen hét szám foglal helyet és jellemzően a koszosan recsegő gitárokat, pszichedelikus érzetű, erősen torzított riffeket és dinamikát humoros, elszállt szöveggel koronázzák meg.

Az album közepén a Hatoska azért is különleges, mert ezúttal nemcsak a szám végén szólal meg az ének, hanem a ritmusváltások kiszámíthatatlansága teszi izgalmassá ezt a darabot ugyanúgy, ahogyan a majd’ 5 perces Sabbath Péntek című nótát is. A pedált nem kímélve, fuzzos recsegéstől retro hangulat árad szerte-szét…

A „csináld-magad mozgalom” lelkesedés és kreativitás nélkül hosszú távon kifulladhat, de szerencsére ezek a srácok mindkettővel rendelkeznek és talán a Sághegyi Rém című videoklipjük bizonyíték arra, hogy nem kell feltétlenül óriási költségvetés ahhoz, hogy valami igazán figyelemre méltó dolog születhessen.

Mázli, hogy a fősodrástól és az aktuális divatirányzattól távol is van élet még szerény kis hazánkban is. A Hocuspony mindenképpen kiérdemli a figyelmet, hiszen nem hemzseg a magyar zenei paletta a pszichedelikus, frankó fuzzos garázs-rock-ot játszó csapatoktól pedig igény biztosan lenne rá. Reméljük, hogy erre a különleges zenei és előadói stílusra többen is vevők lesznek és nem kell várni újabb 5 évet, hogy még egy remekmű a garázs mélyéről előkeveredjen...

hocuspony_band.JPG

A bandát a hazai underground rockzenei színtéren már évek óta tevékenykedő Cina Niccoló (ének, gitár), Nyőgér Ádám (dob, ének), Börönte Tamás (gitár, ének) és Mutter Ferenc (basszusgitár, ének) alkotják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5918382725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum